Dunapataj

Kulturális szempontból a térség egyik legjelentősebb települése Szelidtől 4km-re fekvő Dunapataj.
A 15. században épült református temploma építészeti kuriózum.
A volt unitárius templomban kapott helyet a Pataji Múzeum. Gyűjteményei átfogó képet adnak a térség kultúrájáról. A néprajzi gyűjteményben pataji fejfák, festett koporsók, szerszámok, faragott használati tárgyak, faragott, festett ládák, cserépedények, bélyeges téglák, faragott népi citerák, nagyobb mezőgazdasági eszközök láthatók. A helytörténeti anyag szintén nagyon nagy. - a szelidi Vár-dombnál kiásott- edényekből, bronz ékszerekből  áll. A Múzeumban több mint 2500 könyv található, térképgyűjteménye igazi ritkaság, az 1500-as évek végétől napjainkig terjedően tartalmaz térképeket.
Dunapatajtól néhány km-re Kalocsa irányában található Bakodpuszta Lovas Centruma. A népi építészeti közegben a ménes robajló vágtája, a csikósok lélegzetelállító tehetsége, a puszta végtelensége bűvöli el itt a látogatót. A centrum kínálata: fogathajtás, tereplovaglás, lovasbemutatók, lovas iskola és fogathajtás oktatás. Fotó: Schill Tamás

       
       
Kalocsa

Kalocsa az ezeréves város, érseki székhely. A város első érseke Asztrik hozta Rómából a koronát Szent Istvánnak. A város középpontjában emelkedik az így méltán híres barokk Székesegyház és az Érseki Palota.A főszékesegyház oratóriumában az Érseki kincstárban kiemelkedő egyház történeti gyűjtemény látható közte a millenniumra készített Szent István hermával. Az Érseki Palota Itália mintára készült belső terei lenyűgözőek, amit Malubertsch freskók tesznek egyedülállóvá. Különlegessége a száznegyven ezer kötetes könyvtár, melyben egyedülálló pergamenek, kódexek térképek és ősnyomtatványok találhatók.
"Kalocsai paprika, gyógyít mint a patika" ismerjük a mondást. A legismertebb hungarikumnak számító "piros arany" történetét, termelését, feldolgozását megismerhetjük a Paprikamúzeumban.
A település nevezetességei között ismert még a hímzés és pingálás, amivel megismerkedhetünk és a folyamatot élőben is megtekinthetjük a Népművészeti Tájházban és a Visky Károly Múzeumban.
A Schöffer Miklós Múzeumban tekinthető meg a kalocsai születésű művész számítógép vezérelte szobrai és egyéb alkotásai. Egyik alkotása a Chronos 8 fényszobor a buszpályaudvar jelképévé vált.
A város területén már 1927-től strandfürdő működött , amelyet 35 C° fokos termálvíz táplált. Jelenleg a Csajda-Fürdő területén ismételten működik a termálkút, mely igen magas ásványi anyag tartalmú, nátrium-kloridos, bromidos, jodidos kémiai összetételű ásványvíz. A gyógyvíz elsősorban mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas. 
A fürdő jelenlegi szolgáltatásai: 
-feszített víztükrű 25x12.5m és 12,5x6 méteres medencék 
-két termálvizes medence 
-szauna 
-kondicionáló terem 
-masszás 
-gyógytorna és gyógyúszás

További információkért keresse fel a www.kalocsa.hu weboldalt.
Fotó: Beckletic és E. Donez

Hajós

A szőlő és bor megjelenésével alakult ki a most már méltán Európa hírű hajósi Pincefalu, melynek löszbe vájt pincelabirintusaiban most is érlelődik a híres hajósi Cabernet, Kék Frankos, Zweigelt.
Az 1200 pincét számláló, egyedi képződmény a turisták, borszerető emberek Mekkája. A minden év májusában megrendezésre kerülő Orbán Napi Borünnep 10-15 ezer ember jelenlétével az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű borünnepe.
Az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor résztvevői között megtalálhatók az európai alkotók legjobbjai. Hajós és Hirrlingen /Németország/ partnersége, testvér települési kapcsolata az egyik legrégebbi hazánkban.
A Haynald érseki nyaraló és a hajósi katolikus templom barokk együttese a község legszebb terén található, kiegészülve az évszázados platán óriásokkal.


Kecel

Talán a környék egyik legtermészetközelibb városképével rendelkező település. Az utcák és terek mindenütt árnyas fákkal, színpompás virágokkal, szökőkutakkal szegélyezettek. A település határában található Vörös-mocsár természetvédelmi terület ideális pihenési és horgászási lehetőségeket biztosít.
A település érdekessége a Magyarországon egyedülálló szabadtéri Hadtörténeti Park. A pintér Művek területén elhelyezkedő kiállítás négy egymástól független részből áll.
1. A Fegyvermúzeumban különböző kézi lőfegyverek -
2. a Tüzérmúzeumban a magyar tüzérség eszközei öltözete -
3. a Makettházban haditechnikai eszközök miniatűr másolatai -
4. a 4 hektáros szabadtéri kiállításon tankok, csapatszállítók, lokátorok, rakétakilövő állomások, repülőgépek, helikopterek százai tekinthetők meg.
Fotó: Terdik Eszter


Kiskőrös

Kiskőrös a "Szőlő és bor városa", melyet évente megrendezésre kerülő borverseny, a helyi borosgazdák termékeinek kiállítása s a "Bor utca", ahol kóstolót kaphatunk a kiskőrösi borokból. Régiónkban elindult a borturizmus fejlesztése, amire a városi Bormúzeum megnyitása is igazolt.
Az év utolsó napján Petőfire emlékezik a város: ma már idegenforgalmi szempontból is jelentős a "Petőfi Szilveszter". Rangos irodalmi műsorral, fáklyás menettel, a polgármester serlegköszöntőjével, jókívánságaival indulunk az új évnek. A horgászást kedvelők találnak itt horgásztavat, a pusztai csendre, nyugalomra vágyók a Kiskőrös környéki tanyavilágban pihenhetnek, barangolhatnak, lovagolhatnak. Aki pedig felüdülni, gyógyulni vágyik, látogasson el a kiváló minőségű termál gyógyfürdőbe.Bugac

Bugacpuszta a Duna-Tisza között a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb területe. Már az 1930-as években is kedvelt idegenforgalmi célpont volt. A természet védelme olyan kuriózumokat örökített át a múltból, mint az ősborókás, a sík területek vadvirágokkal díszített legelői a régi pásztoréletet idéző építmények és az őshonos állatvilág. Az ideérkező vendégek a szabadon legelésző szürkemarhák és racka birkák között sétálhatnak és akár meg is érinthetik őket. A vendégek egészen természetközeli állapotba kerülhetnek a nemzeti park területén, hiszen itt nem láthatók mesterséges építmények, karámok.
Bugaci Karikás Csárda a puszta "bejáratánál" helyezkedik el, itt az érkezőket népviseletbe öltözött felszolgálók fogadják.
Először a Pásztormúzeumot érdemes meglátogatni, itt megismerhetik a pásztorok életét. Az istállókban kb. 100 magyar félvér ló látható.
A puszta legnagyobb atrakciója a csikósbemutató, amit magyar, német és angol műsorvezető vezet a vendégek igényétől függően. A csikósbemutatót hét csikós mutatja be.
- bugaci ménes hajtása a látófára felmászott csikós jelzésére
- pusztaötös bemutatója
- csikósok ügyességi feladatai (lófektetés, ültetés, ostorpattogtatás, anyósverés, székfoglaló,  köcsögverés, poharas-vágta, kendőtépés)
- szamárültetés, fektetés
- a vendégek maguk is kipróbálhatják a csikósélet szépségeit (szőrén lovaglás, ostorpattogtatás)
Ópusztaszer - Nemzeti Történelmi Emlékpark

Szabadtéri Falumúzeum
Az Alföld és a Tisza menti települések építészetét, népművészetét bemutató skanzen, Gátőr ház, Halász kunyhó, Háztáji állatok ólai, istállói, Szélmalmok, Szegedi tanyavilág, Pusztaszeri iskola, Szentesi tanyavilág, Posta Hivatal,
Kézműves házak(kovács, agyagozó, kosárfonó, hímző és festő műhely stb.) mesterségek élő bemutatásával, Pékség,
Kiskunsági Erdészház - természet és az élővilág gazdagságát mutatja be (élő állatok)
Promedám - 19. század végi kis- és nagyváros viseletekbe öltöztetett bábokkal megjelenített életkép
A park területéhez tartozik még a Kisvasút, egy csónakázó- és halastó valamint hatalmas füves pihenőterületek.

Árpád Emlékmű
A hatalmas szoborkompozíciót 1896-ban emelték a millenáris ünnepségekre, a Honfoglalás, Árpád és a hét vezér emlékére.
Festy Körkép
A 120 méter hosszú, 15 méter magas 1800 négyzetméter területű kép aprólékos gondossággal mutatja be a "Magyarok bejövetelét", ami egyben a kép eredeti címe. A mű egy hatalmas nagy életkép a vándorló magyarok életének egy pillanatát örökíti meg amiben jól megkülönböztethetők a vezéralakok a katonák, a közemberek akik éppen a rájuk szabott feladatot végzik. Hazánk és egész Európa festészetében egyedülálló műremek.

Bencés monostor romjai
1970-ben Ottó Trogmayer vezetésével tárták fel X-XI századból származó monostort, amit még Ond vezér leszármazottai emeltek a honfoglalást lezáró események emlékére. A monostort később bizánci görög szerzetesek tovább bővítettek , így nyerte el a feltárás után látható formáját.

Jurták
A honfoglalás korabeli kúp alakú sátrak formáját idéző épület együttesekben természeti kiállítások és a világmagyarság szétszóródását bemutató kiállítások kaptak otthont.

Több információért látogassa meg a  www.opusztaszer.hu